Politikai hírek + elemzés + comment + vélemény

Királycsináló - Politikai blog

Trumptól nem kell félnetek, jó lesz!

2017. január 15. - Kiss Péter Theodor

483208412-real-estate-tycoon-donald-trump-flashes-the-thumbs-up_jpg_crop_promo-xlarge2.jpg

Noha Donald J. Trump hivatalos elnöki beiktatásáig van még pár napunk hátra, azonban a közvélemény, továbbá a politikai, gazdasági és kulturális elit hetek óta nagy érdeklődéssel várja az Egyesült Államok egyik legfontosabb politikai eseményét. Bár Trump a választási kampány során mondott és tett egyesek szerint megkérdőjelezhető dolgokat, azt mindenkinek el kell ismernie, hogy megválasztásával a nemzetközi politika egyik legszínesebb képviselője került a világ egyetlen szuperhatalmának vezetői székébe. Harsány, szókimondó és konfrontációra irányuló stílusa azonban ne tévesszen meg senkit: Trump nem az az elnök lesz, aki szétveri az Egyesült Államokat és aláássa a meglévő nemzetközi együttműködéseket, tőle garantáltan nem kell félnie a nemzetközi közösségnek.

5 indok, ami miatt Trumptól nem kell félni

1. A kampányidőszakban Trump kedvenc kommunikációs csatornáján, a Twitter-en szinte óránként közzétette friss reakcióit és már ekkor kiderült mindenki számára, hogy ő nem a stratégiaalkotásban és a tényleges kormányzásban lesz erős, hanem a nyilvános szereplésben. Bár a választás során volt néhány kínos megjelenése, de alapvetően minden helyzetet profit tudott kezelni, köszönhetően évtizedes tapasztalatának. Ez azt is jelenti, hogy amíg ő telekiabálja a Twitter-t és meredeket mondva politikai show-t rendez, addig az őt körülvevő profi szakemberek képesek lesznek kormányozni az országot. Itt is igaz az a mondás, hogy amelyik kutya ugat, az nem harap; Trump kimondja, ami éppen a lelkét nyomja, az emberei pedig irányítják az államokat és kezelik Trump kommunikációs bakijait.

2. A jó vezetők többek között arról ismerhetők fel, hogy a legjobb szakemberekkel veszik körbe magukat. Ha az elmúlt hetek vonatkozó cikkeit és hivatalos közleményeit elemezzük, akkor mindenki előtt világossá válik, hogy Trump olyan embereket emelt a kormányába és tanácsadói csapatába, akik az adott területen kiemelkedő szakmai tapasztalattal rendelkeznek és persze politikailag is hűségesek hozzá. Legfőbb szakmai tanácsadója Jared Kushner, aki Trump kedvenc lányának Ivánkának a férje (ily módon a megválasztott elnök rokona is egyben) és akinek állítólag a legfontosabb emberek kiválasztásában és a stratégiaalkotásban van jelentős szerepe és feladata. Ugyan Trump ügyes politikusként nem hajlandó semmilyen negatív dolgot említeni Putyinnal kapcsolatosan, a NATO-nak pedig kevésbé jelentős szerepet szán, mint a korábbi amerikai elnökök, ezeket a kijelentéseit illik annak tükrében megítélni, hogy ki lesz a Trump-kormány védelmi minisztere. A nyugalmazott James Mattis tábornok (a hadseregben veszett kutya volt a beceneve) elszánt orosz- és Iránellenes politikájával a NATO megerősítésének a híve, így ő garantálni fogja az Egyesült Államok haderőinek okos felhasználását és Európa védelmét is. Steven Mnuchin, aki a Goldman Sachs korábbi partnere és senior hedge fund menedzser volt, egyenesen a pénzügyekért lesz felelős; az kijelenthető, kevés hasonló kaliberű pénzügyi szakember van a világon, így az ő vezetésével biztosított lesz az Egyesült Államok pénzügye. Sorolhatnám tovább, hogy Trump melyik minisztériumba vagy állami szervhez melyik szakembert hívta meg, ehelyütt csak a lényeget emelem ki: bármit is beszél Trump, a kormányában dolgozó szakemberek tenni fogják a dolgukat.

3. Trump a leggazdagabb az összes amerikai elnök közül és ami a legfontosabb, üzleti sikereit javarészt saját tehetségének, tudásának és elszántságának köszönheti: ő az élő példája az amerikai álom beteljesülésének. Trump igazi üzletemberként mindig a sikerre játszik, neki soha nem elég a második hely vagy a vereség és a biztosak lehetünk abban, hogy az Amerikai Egyesült Államokat is ezzel a mentalitással fogja kiemelni a recesszióból és a fejlődés irányába elindítani. Ami még ennél is fontosabb: Trumpot üzletemberként a tények és a valóság érdeklik, és országát, valamint a nemzetközi demokratikus közösséget úgy fogja irányítani, hogy garantáltan sikerre vigye a kezdeményezéseit.

4. Az amerikai alkotmány. Noha az Egyesült Államok elnöke széles jogkörrel rendelkezik, hiszen egy személyben államfő, kormányfő és a fegyveres erők főparancsnoka is, ezt a túlhatalmát a hatalmi ágak megosztása korlátozza. Csak néhány példa, hogy mit nem tehet meg Trump:

- törvényt csak a Kongresszus alkothat, az elnöknek csak ellenjegyzési és vétójoga van;

- bár az elnök a hadsereg főparancsnoka, háborút indítani vagy békét kötni csak a kongresszusnak áll jogában;

- az elnök nemzetközi szerződéseket köthet a Szenátus kétharmadának hozzájárulásával;

-  lehetősége van határozatokkal irányítani a végrehajtó ág tevékenységét, és bár ezek a határozatok törvényerejűek, a szövetségi bíróságok által felülvizsgálhatóak.

Egy szó mint száz: a gránitszilárdságú amerikai alkotmány védi az amerikai embereket és a világ polgárait.

5. A kongresszus és a szenátus az alkotmány értelmében nagyon erős jogkörökkel bír és azt ne felejtsük el, hogy még az Obama-adminisztráció alatt, 2011-től folyamatosan republikánus többség van kongresszusban, a szenátusban pedig 2015-től biztosított a republikánus többség. A kongresszus garantálja a Trump feletti ellenőrzést és biztosak lehetünk abban, hogy fel fognak lépni bármilyen törvénytelenség ellen.

Összefoglalásként tehát Trumptól nem kell félni, hiszen kellő tapasztalattal rendelkezik és a legprofibb embereket veszi maga mellé, akik helyette is biztosítják a kormányzást.

A bejegyzés trackback címe:

https://kiralycsinalo.blog.hu/api/trackback/id/tr6712128699

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gerardus A. Lodewijk 2017.01.16. 11:50:12

Most hirtelen 2 sikeres üzletember is eszembe jut, akik utána politikusként próbálkoztak, mert azt hitték, hogy egy országot is el lehet vezetni úgy, ahogy egy céget: Berlusconi és Gyurcsány.
A tanácsadóktól se várjunk csodát. Az ő feladatuk a lendületes kezdés után idővel már csak annyi lesz, hogy azt mondják a főnöknek, amit az hallani akar.

morph on deer 2017.01.16. 23:37:13

"...tehát Trumptól nem kell félni, hiszen kellő tapasztalattal rendelkezik..."

Miben is?
A ma megjelent interjúi valahogy ehhez az állításhoz még csak hasonlót sem tükröznek. Az ellenkezője inkább látszik.

Mi történt közben, amiről esetleg lemaradtam volna?

koala kóla 2017.01.17. 02:40:32

mi az h nem kell félni? akkor mitől fog rettegni a libtard sajtó 4 éven át?

ne vedd el a kenyerüket

felső határ nincs 2017.01.17. 03:13:11

@Gerardus A. Lodewijk: gyurcsány a sikeres üzletember? aztaqrva

FikkFakk 2017.01.17. 04:28:25

Annyit koptek liberalt oldalrol ezt a trumpot, hogy egyre jobban bizom benne.

Van itt feljebb valami cikk, hogy europa vezeto politikusai hogy ki vannak akadva trump kijelentesein. Ugymint merkel, hollande, sigmar gabriel. Haha. Kijelentesekben trumppal ertek egyet (leszamitva az autoiparit), ezek pedig nem europa vezeto politikusai, hanem idiota liberaltjai.

A faszbuk meg mar szuri a hirfolyamot nemetorszagban: rohognom kell, eddig tartott a nagybudos szolasszabadsag?

Erdekesmod, a mi viktorunkat azt lehet sajtoban kopkodni, diktatorozni, meg minden tragyat rakenni, de maon veszelyben a sajtoszabadsag, rettegni kell.

A fbuk eldontheti, kinek a velemenyet mennyire korlatozza: oh, ott minden rendben van...

rockjano 2017.01.17. 04:38:03

Trumptól nagyon is kell félni mint minden gátlástalan demagógtól, mert ő aztán az.

Hogy hogy fog kormányozni azt még senki nem tudja szerintem ő maga sem... Valszeg elég sok kompromisszumra fog kényszerülni és lehet hogy az egész nem lesz annyira szörnyű de félni azt lehet tőle nagyon is.

Trump nagyjából képtelen arra hogy tettek következményeit végiggondolja, soha nem lát túl a következő kommunikációs célon... ebben nagyon hasonlít Orbánra...

carlos z. 2017.01.17. 05:38:04

Köszönjük a jóslást, megnyugodtunk.. Még azt szeretném megkérdezni, hogy március 15-én milyen idő lesz Budapesten, valamint azt, hogy anyósomról le tudná-e venni a rontást?

felső határ nincs 2017.01.17. 06:15:27

@FikkFakk: Azért a cenzúrát a FB nemigen fogja szvsz túltolni mert semeddig sem tart átmenni másik közösségi portálra

felső határ nincs 2017.01.17. 06:19:18

@rockjano: 'Trump nagyjából képtelen arra hogy tettek következményeit végiggondolja, soha nem lát túl a következő kommunikációs célon..'

Megnyugtató hogy ezt írod gyurcsánycsicska. Ha te így látod, rossz ember nem lehet. Ismered tán? Vagy úgy tapasztaltad, hogy qrvanagy cégbirodalmakat olyan emberek építenek fel, akik nem gondolkoznak?

Persze simán lehet h Trump nem lesz jó az USAnak vagy nekünk, de amit összepicsog a média úgy hogy Trump még 1 napot sem volt elnök, vicckategória...

Parasztlengő az imperialistáknak 2017.01.17. 06:26:59

Trump az emberek elnöke lesz, nem a wall streeté. Utálja is a média mint a szart, de ő ebből előnyt kovácsolt a kampányban, és a választói leszarják mit írnak róla.

US mainstream média = bankok és milliárdosok lobbistái

Obama összehozott annyi államadósságot mint előtte egyik sem a 40akárhány elnök közül, de ez nem baj, ez le van szarva (a mainstream media tulajai ugyanis adósságból élnek), a lényeg nehogy a fehérre azt lehessen mondani hogy fehér, a feketére meg azt hogy fekete.

Nagyon drukkolok neki, hogy kb. meg tudja valósítani amit elképzelt!

midnight coder 2017.01.17. 07:30:30

@rockjano: Miért, az Obama hogy kormányzott ? Sikerült lángba borítania Szíriát, Ukrajnát, az elődje ugyanezt tette Irakkal létrehozva az IS-t. A szélsőséges iszlám terjedése pedig az USA kedvenc olajforrásának, az amúgy szintén diktatúra Szaud-Arábiának köszönhető. Az utóbbi pár ciklus amcsi kormányzáshoz rengeteg vér tapad. Trump ennél csak jobb lehet.

Persze az amcsi világrendőrség visszaszorulása kínos lehet Pl. Izrael számára, Pl. nem tarthat megszállva a végtelenségig egy másik országot, pedig már milyen jól berendezkedtek a kis telepeikkel. Amúgy elég vicces az is, hogy ugyanennek a töredékéért Putyin embargót kapott, és ő lett a hivatásos Sátán.

És amúgy szerintem kb. ez a fő oka a liberósbolsik sivalkodásának is Trump ellen. Ezzel komoly esélye van, hogy az USA-ban csökken Izrael befolyása, és ettől már nincs messze az Európa nevű gyarmatuk elveszítése sem. Onnantól kezdve pedig kénytelenek lesznek megállni a saját lábaikon, ami abban a térségben kínos lesz.

Parasztlengő az imperialistáknak 2017.01.17. 07:41:04

@midnight coder: Izraelnek Trump is ugyanúgy benyalintott mint mindeni más, és családilag is érintett trump tehát ott nem hiszem hogy változás lesz.

Nekünk, ill. az EUnak magunkat kell majd védeni putyintól, mert az amcsik erre kevesebb pénzt fognak fordítani. A szerbek el is kezdték Koszovót provokálni, nekik is el kell majd dönteni, hogy Koszovó (ami az amerikaiaknak köszönhetően önállósult) vagy EU. Ha meg az EU szétesik, amire szintén van esély, akkor nyilván az önálló koszovónak annyi, a háború is kiújulhat a balkánon.
Mindenesetre a putyinellenes embargó feloldása nekünk egyértelmüen jó lenne üzletileg.

Mr. Waszabi 2017.01.17. 08:10:25

Sztem kár találgatni akár pro, akár kontra. Trumphoz hasonló figura tán nem is volt elnöki székben még, nem egy klasszikus demokrata vagy republikánus politikus. Sőt, még csak nem is politikus, csak ezután lesz. Meg kell látni, hogy miket lép ténylegesen.
süti beállítások módosítása