Politikai hírek + elemzés + comment + vélemény

Királycsináló - Politikai blog

Atomot Észak-Koreára

2017. augusztus 31. - Báró Kissfaludy Mihály

main-kim-jong-un-missiles.jpg

Észak-Korea egyre inkább kezdi kihúzni a gyufát a nyugati nagyhatalmaknál és megkockáztatom, hogy sem Putyin, sem pedig a kínaiak nem nézik igazán jó szemmel Kim Dzsong Un hatalmi próbálkozásait. Jelenleg egyik fél részéről sincs megnyugtató megoldási javaslat, hiszen a nyugat és a nemzetközi szervezetek (ENSZ, EU, NATO) minden egyes sikeres vagy kevésbé sikeres rakétateszt után elítélik Észak-Koreát, Trump élesíti a szokásos Twitter üzenetét, amelyben hú de nagyon megfenyegeti (hányadszorra is?) Kim-et, erre Kína és Vologya szintén replikázik, hogy csak tárgyalásos úton lehet a kérdést kezelni és a többi bullshit. Persze Kína és Putyin több okból (gazdasági + politikai) sem akarják még Észak-Korea legyalulását, ez max. akkor fog megváltozni, ha már nekik is kínos lesz az észak-koreai atomarzenál. Megkockáztatom, hogy Észak-Koreát egy módon lehet megfelelően kezelni: el kell pusztítani a rezsimet. Ha kell atommal, akkor azzal, ha elég a nem nukleáris fegyvernem, akkor kíméljük meg az élővilágot. De ez a ki-a-fasza-gyerek és ki mond ijesztőbbet a Twitteren játszma nem fog eredményt hozni, legfeljebb annyit, hogy Észak-Korea szépen fejlesztgeti a kőkorszaki atomtechnológiáját.

De nézzük meg kicsit részletesebben, miért csak a háború lehet megoldás Észak-Korea ellen.

1. Kínai és a ruszkik szerint is tárgyalni kell Kim Dzsong Un-nal. Aha, na persze. Alapesetben, kivel lehet érdemben tárgyalni? Tárgyalni azzal lehet, aki beszámítható. Észak-Korea vezetése jelenleg nem beszámítható, Kim egy veszett kutyához hasonlóan viselkedik, a veszett kutyát ugye meg nem simogatni és tutujgatni szokás, hanem lelőni. Kim-mel egyszerűen nem lehet értelmesen tárgyalni, mert a hatalmának záloga nem a konszenzusos megállapodás, hanem a folytonos konfliktus és harc.

2. Mivel a rendszer annyira zárt, hogy gyakorlatilag az első Kim óta nincs érdemi enyhülés az országban, csak a fegyverkezés és a nép gyilkolászása az éppen aktuális kurzusnak megfelelően, a pufirizsa esetleges leváltása sem eredményezne változást a rendszerben. Vagyis minden menne tovább ebben a kerékvágásban. Annak meg mi lenne az értelme? Nem puccs kell ide, nem új vezetés, hanem teljes reboot.

3. Atomfegyvere egészen sok országnak van már, bevethető mennyiségben már talán kevesebbnek, de az atomnak pont az a lényege, hogy nem kell belőle sok, elég csak egy. Vannak mindenféle hírek és mérések is arról, hogy Észak-Korea milyen típusú nukleáris töltettel rendelkezik, ténylegesen azonban senki sem tudja, hogy mire lehet képes Kim fegyvere, márha persze képes beindulni. Kim a feltételezett atomfegyverét zsarolásra használja, nem is vitás és ez később még rosszabb lesz. Most vagy soha!

4. Dél-Korea eléggé nagy pácban van, hiszen a fővárosa Szöul karnyújtásnyira van az észak-koreai határtól, így Kim sima lövegekkel is képes lenne kb. az egész várost a földdel egyenlővé tenni, és ehhez nem is kell neki nukleáris fegyver. Hogy még így is miért kell Észak-Koreát megtámadni, annak az az egyszerű oka, hogy ahogy haladunk előre az időben, Kim-nek nem kevesebb, hanem több fegyvere lesz, amivel még inkább el tudja majd egy konfliktus esetén pusztítani Dél-Koreát és Japánt is. Ergo nem kéne hagyni, hogy Kim még jobban megerősödjön.

Összefoglalva: kérdéses persze, hogy mennyire lehetne titokban megtervezni és végrehajtani egy Észak-Korea elleni háborút (vélhetően sehogy, bár azt pl. nem tudom, hogy az atomtöltettel megpakolt amerikai tengeralattjárók mennyire lennének képesek észrevétlenük megközelíteni az észak-koreai partokat) úgy, hogy Trump sem Kínával, sem pedig Oroszországgal nem cimborál, márpedig az ő beleegyezésük nélkül nehéz lesz bármit is elérni.

A bejegyzés trackback címe:

https://kiralycsinalo.blog.hu/api/trackback/id/tr6912795214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tireless treehugger 2017.09.01. 10:19:12

Az egyesült korea már természetes atomhatalom lesz,, mint egy kés az sco keleti oldalában, harci nép és ezeréves konfliktusaik, ki ne szeretne ilyen stratégiai partnert?.

Viszont stratégia és logisztika alapon úgy gondolom itt csak fentartott feszültség lesz, ami csak esélyes a háborúra, viszont újabb konfliktus épül a közép-ázsiai közel-keleti régióban, amiben fontos szerepe lesz az afgán megszállásban részt vevő usa katonák számának emelkedésének és elektronikus hadviselési berendézek telepítésének.

Szóval miközben észak korea lábujjegyen várja az amerikai támadást, (milyen véletlen már megint aratásidőben), az usákok máshol fognak akciózni.
süti beállítások módosítása