Politikai hírek + elemzés + comment + vélemény

Királycsináló - Politikai blog

Miért Orbán Viktor nyeri a 2018-as magyar országgyűlési választásokat?

2017. január 10. - Kiss Péter Theodor

orban_viktor_2011-01-07.jpg

Bár a 2018-as országgyűlési választásokig van még majdnem másfél év, a legtöbb nagy politikai párt lassan elkezdi a felkészülést a következő parlamenti választásokra, kialakítja a politikai stratégiáját és a kampányüzeneteit. Noha a demokráciákban a választások rendszerint legalább két-, de leginkább többesélyesek, a 2018-as magyarországi országgyűlési választások kimenetele a jelenlegi tudásunk alapján meglehetősen egyesélyesnek tűnik és eléggé biztosra lehet venni, hogy azt Orbán Viktor vezetésével a Fidesz fogja megnyerni, akár kétharmados többséggel. Hogy miért? Mert politikai értelemben jelenleg nincs nála tökéletesebb alternatíva a magyar politikai és államférfiúi palettán. Ha egy kicsit részletesebben elemezzük a helyzetet, akkor az alábbi válaszokat kapjuk.

Miért Orbán Viktor nyeri a 2018-as magyar országgyűlési választásokat?

1. Orbán Viktor uralja a Fideszt és a magyar társadalom politikai, gazdasági, kulturális szegmensének minden fontosabb területét, és jelenleg nem nagyon van olyan része Magyarországnak, amely az elmúlt 6 évben ne került volna Orbán irányítása alá (legfeljebb olyan területekről beszélhetünk, ami MÉG nem került a felügyelete alá). A hatalmi állapot tökéletesen zárt fenntartásához a rendelkezésére állnak az állami erőszakszervezetek (rendőrség, hadsereg), a félállami erőszakszervezetek (polgári körök, civil szervezetek), az állami igazság- és jogszolgáltatás (ügyészség, bíróság, alkotmánybíróság) és a média csaknem egésze. Mivel Orbán kezeli az államszervezetet, semmilyen legális vagy illegális kezdeményezés nem valósulhat meg ellene, kiváló politikai érzékkel mindent az irányítása alatt tart.

2. Orbán Viktor a magyarországi médiumok bekebelezésével gyakorlatilag teljeskörű kormánypropagandát képes valamennyi csatornán folytatni. A televíziók (közszolgálati tv-k, TV2, Echo Tv), a nyomtatott napilapok (Magyar Idők, Magyar Hírlap, Demokrata, Heti Válasz, Ripost, Lokál, közelmúltban Fideszes körbe került megyei lapok), az online országos és megyei hírportálok és blogok mind egyfajta üzenetet küldenek a Fideszes választó és a még nem Fideszes választó felé: csak a Fidesz politikája a megfelelő Magyarország számára, mindenki, aki ezzel szembehelyezkedik, az haza- és nemzetáruló, liberális, kommunista-bolsevik. Orbánnál van tehát az adu a kormányzat által fontosnak tartott témák közlésére, a vélemények irányítására.

Mit történik ezzel szemben a nem Fideszes médiumoknál? Nincs egységes üzenet, nincs egységes politikai irányvonal, mindenki szabadon arról ír, amiről éppen szeretne. Így történhet meg az, hogy az egykori Népszabadságban vezércikkben vonják kérdőre döntéseiért az MSZP-s képviselőt, vagy más baloldali ellenzéki kezdeményezést figuráznak ki; a baloldali érzelmű szavazó ilyenkor úgy gondolhatja, hogy minek ide Magyar Hírlap, ha a Népszabi a sajátjait is képes önként pellengérre állítani.

Fideszes médium – egy az üzenet, könnyen érthető; nem Fideszes médium – millió üzenet, nehezen érthető.

3. Orbán Viktor hatalma és vezető szerepe a Fideszben nagyon okosan megkérdőjelezhetetlen, semmi sem történhet az ő engedélye és jóváhagyása nélkül, még akkor sem, ha látszólag különutas politikai véleményeknek lehetünk tanúi (pl. Lázár János kezdeményezései). Ezzel szemben a szakadozott baloldali ellenzéki pártok a saját soraikban sem képesek egységesen fellépni, mert még egymást is folyamatosan gyűrik. Szanyi kapitány megjegyzést tesz Botkára, hogy miért a tengerpart mellől küldi az ultimátumait, Mesterházy a háttérből szervezkedik a pártelnök Molnár Gyula ellen, aki pedig a DK-val próbálja egy kicsit összeházasítani az MSZP maradékát. Ilyen egy esetben történhet meg a Fideszben: ha személyesen Orbán Viktor úgy akarja.

A Jobbik esetében még működik a pártfegyelem, bár a választói bázis átrendeződése miatt ez később akár változhat, elég csak a vidéki Jobbik szervezetek zúgolódására vagy az ásotthalmi polgármester öncélú rendelethozásaira gondolnunk.

4. Korlátlan finanszírozás. Orbán Viktor és a Fidesz rendelkezésére áll a teljes magyar költségvetés, a TAO pénzek, az EU-s pályázati pénzek, az MNB tőkéje és igény esetén még a magánbankok saját tőkéje is. Gyakorlatilag bármilyen kampánytémát finanszírozhatnak, bármilyen társadalmi és politikai üzenetet közvetíthetnek a választók felé. A civil pénzek elosztásával lélegeztetőgépen tartják a nonprofit szférát és a számukra megfelelő szervezeteket finanszírozzák, a nem megfelelőket pedig rendőri és NAV vizsgálatokkal és finanszírozásmegvonással vegzálják a megszűnésig. A most feltőkésített vállalkozók vész esetén a saját pénzükkel fogják támogatni a Fideszt, míg ugyanez az MSZP-nél anno korántsem volt elmondható.

Ezzel szemben az ellenzék az éves párt- és alapítványfinanszírozás, továbbá a magánszemélyek által átutalt minimális összegű adományokon túlmenően más forrással nem rendelkezik és az a megmaradt nagyon csekély számú vállalkozás, amelyik nem fél támogatni az ellenzéket, az is csak nagyon óvatosan teszi azt. Az ellenzéknek egyszerűen nincs pénze semmilyen hathatós propagandát folytatni, bár a kérdés itt is az, hogyha lenne, akkor vajon mire mennének vele.

5. Orbán Viktor a pénz és a közös ideológia alapján láncolja magához tanácsadóit és támogatóit és ezt ők maguk is pontosan tudják. Lehet az oligarcha bármekkora vagyonos és hatalmas, ha Orbán Viktorral szemben kezd játszani, akkor azonnal kiesik abból a körből, ahol a pénzek elosztása és a döntések születnek. Lehet ugyan próbálkozni rendőrségen, ügyészségen, de mivel ezek mind a Fidesz kezében vannak, eredménye nem lesz. A Fideszt a hűség tartja össze.

6. A Fidesz hűséges szavazói tántoríthatatlanul hisznek Orbán Viktornak és csinálhat gyakorlatilag bármit, az a 1,5-2 milliónyi törzsszavazója minden körülmények között a rendelkezésére fog állni, amivel már garantálható a parlamenti többség is. Mivel a Fideszes szavazók az egységes kormánypropagandát kapják, ezért számukra nincs más releváns üzenet, csak azt tudják és ismerik, amit a Magyar Idők vagy a közszolgálati tv szállít neki.

7. A magyar ellenzék, egészében véve alkalmatlan arra, hogy legyőzze Orbán Viktort.

Az MSZP még mindig nem ismerte fel, hogy az ideje és a küldetése lejárt, egyszerűen nincs rá szüksége a magyar társadalomnak. Van ugyan még néhány százezer nyugdíjas szavazója, recsegő-ropogó pártszervezete, némi állami bevétele, de a fiatalok, a diplomás középosztály nem szavaz már rájuk. Mivel nincs egységes világképük és üzenetük, nem tudnak már kit megszólítani. Ugyan az MSZP bejut majd a parlamentbe (ha addig nem oszlik fel), de jelentős erőt nem fog képviselni és természetesen esélye sem lesz saját kormányalakításra.

A Liberálisok Fodor Gáborral nem fognak bejutni a parlamentbe, mint ahogy legutóbb sem jutottak volna be, ha nincs a roppant sikeres ellenzéki összefogás. Politikájuk és egész létük kudarc a magyarországi liberalizmusnak és minden magyar liberálisnak és minden ellenzéki számára csak siker lesz a megszűnésük.

Az LMP-ről még mindig nem derült ki, hogy milyen politikát folytatnak, leginkább a Fidesz testvérpártjának tűnnek néha a megnyilatkozásaik alapján. Schiffer néha elmegy interjút adni a HVG-be, de normális ellenzéki politikát nem képesek összehozni. Mivel az egyetlen számba vehető zöldpártként működnek ma Magyarországon, vélhetően a minimális küszöböt megugorva bejutnak a parlamentbe, biztosan kiváló ellenzéke lesznek Orbán Viktornak.

Az Együtt párt egy dolog miatt kerül mostanság a fókuszba és ez nem más, mint Juhász Péter politikai performansza. Juhász Péter nélkül az Együtt nem létezik, és ezt talán Szigetvári Viktor is lassan felismeri, mivel a közelmúltban lemondott az Együtt elnöki posztjáról. Ha tippelni kellene, hogy bejutnak-e a parlamentbe, akkor inkább a nemre szavaznánk.

Párbeszéd Párt: ők gyakorlatilag nem léteznek, szót sem érdemelnek, nem fognak bejutni a következő parlamentbe.

Demokratikus Koalíció legnagyobb problémája maga Gyurcsány Ferenc. Ezt már sok elemzés leírta, de a DK gyakorlatilag azért vállalhatatlan a legtöbb választó számára, mert Gyurcsány Ferenc vezeti. A szavazóbázisát még mindig inkább a nyugdíjasok alkotják, így kérdéses, hogy rájuk építve mennyire fognak bejutni a parlamentbe, leginkább semennyire.

A Jobbik be fog jutni a parlamentbe és vélhetően a legerősebb ellenzéki erő lesz, hacsak menet közben Vona Gábor a nagy átrendeződés során nem számolja el magát. A Jobbik (talán csak előre megfontoltan és látszólagosan) kiszórva a szélsőséges magját a pártnak erősen építeni próbál a maradék baloldali érzelmű választói rétegre. Ez ugyan az önkormányzati választások során még működött is, de kérdéses persze, hogy az országos választásokon mennyire fog. És mivel a Jobbik az esetek nagy részében nem képvisel a Fidesztől eltérő politikát, ezért érdemi ellenzéki szerep nem várható tőlük az új országgyűlésben sem.

Összefoglalva: Orbán Viktornak nincs potenciális kihívója, mindenen rajta tartja a figyelmét, magabiztos politikát folytat és ezért 100 százalékos bizonyossággal hozni fogja a 2018-as magyar parlamenti választásokat a Fidesznek.

A bejegyzés trackback címe:

https://kiralycsinalo.blog.hu/api/trackback/id/tr312115257

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.01.11. 15:27:11

@Havaria Honkaka:

"szerintem nem szabad folytatni a kormányzását"

E véleményed jövőre egy lesz a 3-4 millióból. Majd kiderül, lesz-e többséged.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.01.11. 15:36:22

@Ballib cenzúrázók réme 21:

Van, amire a maga buta módján azért tud. Pl. rendszeresen visszatérő érvecske, hogy bár csökken a GDP-arányos adósság, összegszerűen azért nő.

Ráadásul annak ellenére, hogy az államadósságot tudtommal az EU-ban mindenütt így mérik, ez önmagában, egyedül mégsem egészen objektív mérce. Ha pl. egy árvíz lerombolja fél Budapestet, akkor az újjáépítés alaposan megdobja a GDP-t, melynek hatására erőteljesen csökkenne a GDP-arányos államadósság. :D Ezért szokták pl. nézni a költségvetési hiányt is, meg még biztos számos más mutatót, amelyekről én nem is tudok.

Szegény balliba bérkommerek nagy pechére "sajnos" az elmútthatévben a hiány százalékos aránya is csökkent. :D

abdul hackeem 2017.01.11. 15:43:15

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "így a kombinatorika szabályai szerint is rengetegféle sorrend alakulhat ki közöttük,"
Matek doktorátusod is van az angol mellé? Nehogy operálni is kezdjél!

BiG74 Bodri 2017.01.11. 15:47:23

Miért a vityácska nyer újra? Ez bonyolult?
Egyszerű, az ellenzéki kurvára okos megélhetési politikusok fogják ismét hatalomban tartani. Le lehet váltani a fityiszt, de előbb a jelenlegi ellenzéki vezetőknek, funkciónáriusoknak kell eltakarodni. Ez viszont sem nekik, sem a vityabrancsnak nem érdeke.
Előfordulhatna még, hogy előjön a háttérből egy új, agilis, törekvő, de kompromisszumképes párt. De úgy látom nem fog.

blah 2017.01.11. 15:48:17

ez könnyű, mert a fidesz szavazói buták mint a segg

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.01.11. 15:49:03

@abdul hackeem:

Kezdő agysebész vagyok, te lettél volna az első páciensem, de sajnos a koponyád felnyitása után nem találtuk az operálandó szervet.

abdul hackeem 2017.01.11. 15:52:53

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Kezdő saskabaré vagy te, nem agysebész.

arckönyv 2017.01.11. 15:58:48

@Kovacs Nocraft Jozsefne: szerintem azért nézz utána hogyan képzik a költségvetés számait, valamint, hogy hogyan alakult az utóbbi 10 évben, csak, hogy legyen rálátásod a válság előtti számokra is. na majd utána okoskodhatsz ha még lesz hozzá kedved.

BiG74 Bodri 2017.01.11. 16:02:13

@blah:
Orbánfan vagy, vagy fizetet droid?

blah 2017.01.11. 16:07:18

@BiG74 Bodri: ha ez irónia akart lenni, akkor elárulom, hogy én nem ironizáltam.

Ballib cenzúrázók réme 21 2017.01.11. 16:21:16

@Allanon1:

Ez kb 2002 óta így van, bár 2010-ig rontottunk, de azóta stagnál az állapot.

BiG74 Bodri 2017.01.11. 16:22:43

@blah:
Akkor ne baszogasd a fityiszszavazókat, mert:
- nem egyenértéküek a blogokon megjelenő droidokkal, trollokkal.
- mert nem tudhatod, kit mi visz rá, hogy a fityiszre szavazzon, de biztos, hogy nem egyformák az emberek és a vélemények.
- mert a döntést lehet kritizálni, de a döntés alapján sértegetni az embert, ráadásul úgy hogy két millió honfitársaddal teszed alaptalan, méltatlan.
Ezáltal pont, hogy a fityiszes keménymag és droid sereg malmára hajtod a vizet. Ezért a kérdés.

Parasztlengő az imperialistáknak 2017.01.11. 16:32:59

A szlovák bruttó átlagkereset jelenleg 7%-kal nagyobb mint a magyar.

És ez csak akkor mondana valamit, ha az árak azonosak lennének. Ennyi az a hihetetlen lemaradásunk, amit 100%-ban a balfasz szociknak köszönhetünk, a szlovák államadósság 53%, pont annyi mint amennyivel Orbán 2002ben átadta a kamrakulcsot az elqró bandának.

Ballib cenzúrázók réme 21 2017.01.11. 16:43:48

@Parasztlengő az imperialistáknak:

Na ja EGy főr ejutó GDP :
2002:
Szlovákia : 8600
Magyarország: 8400

2010:
Szlovákia: 12400, azaz 44%-os javulás 2002-höz képest
Magyarország: 9800, azaz 13%-os javulás 2002-höz képest

2015_
Szlovákia:14100, azaz 13%-os javulás 2010-hez képest
Magyarország: 11000, azaz 12%-os javulás 2010-hez képest

Egyértelműen látszik, hogy a ballib elkúrók alatt húzott el csakúgy szlovákia, mint a többi ország.
Röhejes hogy azok a ballib seggnyalók kritizálják a lemaradásunk, akiknek az üdvöskéi, elkúrói alatt a lemaradás javarésze összejött.

Ballib cenzúrázók réme 21 2017.01.11. 16:49:00

@BiG74 Bodri:

Ez egy értelmes észrevétel.

A valóság az, hogy Orbán az oka, hogy vannak Gyurcsány és MSZP szavazók, ahogyan GYurcsány és az MSZP-s elkúrók az oka, hogy vannak Orbán és Fidesz szavazók.

A többség a kisebbik rossz elve alapján dönt, és az összes gazdasági grafikon azt mutatja, hogy ez bizony a Fidesz.
Legyen szó Reálbérek alakulsásáról, GDP arányos hiányról, Munkanélküliségi rátáról, infláció és banki kamat mértékéről, munkahelyek számáról, gazdasági növekedésről, ...

Az MSZP-GYucrsány bandától nincs szarabb az egész EU-ban.
Amíg ők az alternaítva, Orbánnak nyert ügye van.

Parasztlengő az imperialistáknak 2017.01.11. 17:15:29

@Ballib cenzúrázók réme 21: A GDP nem fejezi ki a jólétet.

A GDP PPP/fő egy kicsit jobban, de az sem tökéletes.

A Magyar bruttó átlagkereset 258ezer, a szlovák 276ezer. Vesd össze a GDP/fővel és csodálkozz. Vagy mi keresünk sokat a teljsítményünkhöz képest, vagy a szlovákok keveset.

$pi$ 2017.01.11. 17:19:46

@arckönyv: "költségvetés számait, valamint, hogy hogyan alakult az utóbbi 10 évben, csak, hogy legyen rálátásod a válság előtti számokra is."

Ó, az igen egyszerű, könnyen összefoglalható:

2002: Megyó (a 600 millió forintos megyó, ekkor még 600 000 000 forinttal szegényebben) osztogat abból amit a fidesz összeszedett meg persze kölcsönből.
2003: Megyó nem csinál semmit, nem baj, lendületbe vagyunk.
2004: Gyurcsány nem csinál semmit, nem baj, majdcsak lesz valami.
2005: Elkúrások, hazugságok.
2006: A szarból hoztuk vissza, az elkúrások következményei.
2006: Most már lehet, hogy megússzuk az elkúrást, ha nem lesz semmi.
2008: világgazdasági válság, letolt gatyával ér minket. nincs tovább, órákon belül bedőlünk, IMF segíts, EU segíts.
2009: bajnai zseniális szakember, elzárja a pénzcsapokat, kölcsönből élünk, majd a fidez megfizeti
2010: no, rendet kell tenni, ez mindenkinek fájni fog
2011: fizetünk
2012: fizetünk, a gazdasági válság utórezgése, nehéz világ van
2013: fizetünk mint a katonatiszt
2014: most már lassan túl vagyunk rajta, fizetünk
2015: mintha lennének redmények, fizetünk. a ballibek hörögnek, hogy miért kell fizetni, miért nem lehet kölcsönből éldegélni, mint előtte
2016: lassan elindulunk felfelé, reménykedjünk

Nos, ennyi.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.01.11. 17:44:36

@abdul hackeem:

A te esetedben valóban nem lehettem agysebész, mert ahhoz az kellett volna, hogy agy is legyen a koponyádban. Bye.

Allanon1 2017.01.11. 17:46:10

@$pi$: Teljesen igazad van, így épp itt az ideje, hogy az alábbi helyekre kirándulást tegyél.

Tatabánya-mésztelep
Szolnok-Motor utca
Budapest-Hős utca, Kén utca, Pongrácz utca és Pongrácz köz. Kis kikapcsolódásként bármely IX. vagy VIII. kerület "rehabilitált része"
Ezt követően némi melegedést javaslok az Astoria, Ferenciek tere, Kálvin tér aluljáróiban.
Most, hogy megmelegedtél irány Ózd, Miskolc, Salgótarján szegregátumai.

Persze mindegyik helyen kérdezd meg, hogy az elmúlt 10 évben mennyire változtak az életkörülményeik. Légyszi majd számolj be róla, mivel mi aztán qvára de jobban teljesítünk és úgy ível felfelé az Ország ( fontos megjegyezni, hogy nagy a különbség néhány "sikeres" vállalkozó és politikus meg az Ország népe között) így semmi félnivalód nem lesz. Reméljük nem esznek meg a libsibolsik.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.01.11. 17:46:50

@arckönyv:

Te meg olvasgasd el @Ballib cenzúrázók réme 21: számait. Aztán bűvészkedhetsz a statisztikáiddal.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.01.11. 17:51:10

@Allanon1:

$pi$: elfelejtette hozzátenni, hogy az életkörülmények javulásához sajnálatos módon dolgozni is kell. Aki nem dolgozik - és ugye ilyen egyre kevesebb van -, az ne számítson arra, hogy pl. a GYED-ből sokkal jobban fog megélni. Aki dolgozik, annak hozzájön a családi adókezdvezmény is, hogy csak egyetlen példát mondjak.

A mi falunkban is akad pár olyan piréz család, akik csak a gyerekeik után járó segélyből élnek. Nos, ők valóban nem élnek olyan sokkal jobban, de csak azért, mert nem dolgoznak. Akad olyan piréz család is, ahol a férj dolgozik, na, ők SOKKAL jobban élnek.

Parasztlengő az imperialistáknak 2017.01.11. 17:55:17

@Allanon1: A szegények a kutyát nem érdeklik, így megy ez mindenhol+minden korban.

Annak ehhez semmi köze, hogy mi, emberek jobban teljesítünk-e.

Allanon1 2017.01.11. 17:55:24

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Semmit nem tudok érdemben hozzáfűzni. Javaslatom menj el a keleti országrészbe, keress munkát, írd meg mennyi a fizetésed. Amennyiben nem sikerül munkát találnod írd meg, hogyan élsz meg a 47.000 forintos közmunkás keresetedből.

Parasztlengő az imperialistáknak 2017.01.11. 18:02:43

@Allanon1: S mindez kit érdekel?

Mo-n nincs olyan hely ahonnan nem lehet Bp-re utazni 2-3 óra alatt. Bp-en bárki keres 200 nettót akkor is ha analfabéta.

Lehet keleten várni a csodát de ugyanúgy nem megy oda egy cég se ahogy Detroitba se megy. Cigányra, négerre, zsákfalusi vásárlóerőre és agykapacitásra nem fognak várat építeni.

Allanon1 2017.01.11. 18:03:21

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Valamit elfelejtettem, az adatok nélküli profilod Líbiából írogatva elég mókás. Egyébként is Románként minek jársz Magyar blogra, otthon nincs blog?

Parasztlengő az imperialistáknak 2017.01.11. 18:18:08

@Allanon1: Kit érdekel hogy nincs pénze biciklire? Akkor dögöljön meg ott ahol van. Ehhez mi köze az államnak, 30 éve van kapitalizmus ha jól emléxem.

Ha nem tud megélni 200ból, keressen többet, pesten nem nagy truváj 1250 euró az átlagkereset.

NE RINYÁLJON!

$pi$ 2017.01.11. 18:19:30

@Allanon1: "keress munkát, írd meg mennyi a fizetésed. Amennyiben nem sikerül munkát találnod írd meg, hogyan élsz meg a 47.000 forintos közmunkás keresetedből."

1. több munkahely van mint az mszp alatt volt
2. a reálbérek magasabbak
3. a közmunkások bére kétszerese a segélynek, amit az mszp alatt kaptam (22 0000) forint

akkor mit is kartál mondani? azt, hogy szar dolog ha nincs végzettséged? az. mindig us az volt, az is lessz. én ezért is tanultam.

$pi$ 2017.01.11. 18:20:05

@$pi$: amit az mszp alatt kaptam --> kaptak :D

$pi$ 2017.01.11. 18:23:15

@Allanon1: "200 nettót? Esetleg legyen mindenki IT-s?"

rohadtul el vagy tévedve a fizetéseket illetően. :D

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.01.11. 18:28:26

@Allanon1:

Engem nem érdekel, honnan írogatsz, hanem csak az, mit írsz. Mondhatnám, hogy téged se érdekeljen a személyem, de nem teszem, mert jogod van ahhoz, hogy érdekeljen, ha értelmesebben nem tudod eltölteni az idődet.

"Egyébként is Románként minek jársz Magyar blogra"

Legalább annyit tudhatnál, hogy a "magyar" és a "román" szavak melléknevek, ezért kis kezdőbetűvel írandók. Vicces, hogy ezt egy líbiai romántól kell megtudnod. :D

Allanon1 2017.01.11. 18:37:34

@$pi$: ok, te is pénzért írogatsz.

Allanon1 2017.01.11. 18:40:49

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Tudom, nem véletlenül írtam úgy. Nézz egy kis statit mennyire szeretik a románokat a Magyarok, hát még ha beleszólnak a dolgaikba Líbiából.

Parasztlengő az imperialistáknak 2017.01.11. 18:40:55

@Allanon1: Jas, csak az nem a Bp-i átlag, a Bp-i átlag 400 bruttó. Nem ITben hanem enbloc.

www.origo.hu/gazdasag/20161222-pozsonyban-keresik-a-legtobbet-a-regioban.html

De egy jó informatikus 7-800 nettót keres.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.01.11. 18:52:38

@Allanon1:

" írd meg, hogyan élsz meg a 47.000 forintos közmunkás keresetedből."

A 47 ezres közmunkás bér pont 47 ezerrel több a semminél. Nem mondom, hogy sok, de nem is kötelező: lehet segélyből is élni, akinek ez jobb.

abdul hackeem 2017.01.11. 18:53:03

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Kovacs Nocraft Jozsefne 0 bejegyzést írt és 10832 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

2013.09.07. óta tag.

Igazi polihisztor lehetsz, hogy minden szarba belekotyogsz. Csak sajna semmihez sem érthetsz. Angolul már el sem merek köszönni, úgyhogy до свидания задницa

Allanon1 2017.01.11. 18:54:10

@Parasztlengő az imperialistáknak: Igen igazad van, jó ez a cikk, hát még a hozzászólásai.

Allanon1 2017.01.11. 18:55:58

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Nah ennyit tud egy román Líbiából.

BiG74 Bodri 2017.01.11. 18:58:11

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Líbiai román jó magyarsággal? Ez érdekes.

Parasztlengő az imperialistáknak 2017.01.11. 19:04:08

@Allanon1: 'Nem tűnik fel, hogy ahová mi jártunk vásárolni, most oda járunk dolgozni, mert jobb a fizetés már Pozsonyban is? Tudod, hogy nálunk 400 bruttó 253.000 nettó, ami álomfizetésnek számít legalább fele Budapestnek? '

Ha szerinted jó üzlet, hogy Pozsonyban 15%-kal magasabb a fizu, az ingatlan meg 100%-kal....már csak ezért se jár Pozsonyba dolgozni senki. Pozsonyban meg azért magasak az árak, mert onnan mindenki Bécsbe ingázik, napi szinten.

De még ez a kis különbség sem lenne ha nem lett volna ballib elqrás. Ezért szavaz minden külföldre szakadt magyar még nagyobb arányban Orbánra, mint a hazaiak.

Parasztlengő az imperialistáknak 2017.01.11. 19:05:16

@Allanon1: 'Nem tűnik fel, hogy ahová mi jártunk vásárolni, most oda járunk dolgozni, mert jobb a fizetés már Pozsonyban is? Tudod, hogy nálunk 400 bruttó 253.000 nettó, ami álomfizetésnek számít legalább fele Budapestnek? '

- ha van 1 gyereked, már több az, ha van 2 v. 3 akkor alig fizetsz adót.

Allanon1 2017.01.11. 19:08:44

@Parasztlengő az imperialistáknak: Sőt, ha a 7,2 milliárd emberre, amiből 1,4 milliárd éhezik, még rászaporodsz vagy 10-el még kevesebbet fogsz adózni.

Allanon1 2017.01.11. 19:09:17

@Allanon1: a Szlovákok is messze járnak, mi meg....

Parasztlengő az imperialistáknak 2017.01.11. 19:11:35

@Allanon1: Fizetéseket önmagában semmi értelme összehasonlítgatni. Gyanítom életedben nem jártál külföldön, nemhogy ott éltél volna.

$pi$ 2017.01.11. 19:14:52

@Allanon1: "Még az átlagkereset sem éri ezt el, remélem tudod mi az átlag amiben benne van a gázszerelő, a restaurátor és a közmunkás bére is. "

Azt mondtad, hogy informatikusnak kell lennie az embernek, hogy 200 nettót megkeressen. Nem öreg, el vagy tévedve. Nekem informatikusként egymilliót ajánlottak évekkel ezelőtt, hogy költözzem pestre, meg sem kérdeztem tőlük, hogy bruttó vagy nettó -e. Mondtam, hogy nem, köszi, elvagyok vidéken. :D

Parasztlengő az imperialistáknak 2017.01.11. 19:26:17

A Trump-plázában pl. 225 dollár egy üveg 5 puttonyos tokai aszú, ai a legolcsóbb tokaji ottan. Mennyibe jön a szarvasi madaras Tescoban?

www.trumphotels.com/uploads/11285/0/afternoon_tea_november_2016_(4).pdf

Nna, akkor Washingtonban annyival kell többet keresni, mint Szarvason, ugyanahhoz a szinthez. Érted-e?

Parasztlengő az imperialistáknak 2017.01.11. 19:29:50

@Allanon1: Azt hittem az magyar oktatás elmaradott. Nem hittem volna hogy a BRITT népoktatás ilyen elmaradott tanítókra épít.

Allanon1 2017.01.11. 19:39:39

@Parasztlengő az imperialistáknak: Neo erre csak azt lehet írni amit Cypher mondott:

You know, I know this steak doesn't exist. I know when I put it in my mouth the Matrix is telling my brain that it is juicy and delicious. After nine years you know what I realise? Ignorance is bliss"

Elképzelésed sincs a valós helyzetről, csak a médiából tájékozódsz, ideje lenne felállni a monitortól és sétálni a 200 nettót kereső dm dolgozók, Spar, CBA, Tesco pénztárosok, ügyfélszolgálatosok között. Talán akkor nem csak ekkora butaságokat tudsz majd írni melyek nélkülöznek minden realitást.

Parasztlengő az imperialistáknak 2017.01.11. 19:41:39

@Allanon1: Szomoru a 200at keresők helyzete, de változást ők sem akarnak mert 6 éve vagy munkanélküliek voltak vagy 100at kerestek.

Nyugaton nincs olyan hely ahol dupla fizut kapna bárki mint 6 éve.

Allanon1 2017.01.11. 19:48:50

@Parasztlengő az imperialistáknak: Látod azt sem tudod, hogy ők nem keresnek 200 nettót, de még 150-et sem. Gyorsan visszatértél a kiindulási mi volt 10 évvel ezelőtt. Mindjárt menjünk abba az időbe amikor 200 pengő volt nagy fizetés nem? Azért írd meg azt is mennyit emelkedtek 10 év alatt az árak. Mondjuk az albérletek árai. Akik 6 éve 100-at sem kerestek ők is jó ha ma 150-et keresnek. Ilyen alacsony és elmaradott bérekből nem releváns duplát emelni, így is elmaradott még a csóró országok között is.

dunántúli gyerek 2017.01.11. 20:10:08

Szerintem 2 dolog miatt nyer Orbán

1 nagy a jólét
2 az ellenfelei sokkal butábbak nála

Gerardus A. Lodewijk 2017.01.11. 20:20:33

A szerző elemzése minden részletében realista alapokon áll. Viszont O.V. választást nem fog nyerni, mert a felsorolt 7 pontból 4 (1., 2., 4., 7.) teljes egyértelműséggel arra utal, hogy 2018-ban semmiféle olyan választás nem lesz, amely ezt a nevet a józan ész szerint úgy jogilag, mint politikailag valóban megérdemelné (legfeljebb "választás"-nak mondott esemény lesz), ahogy már a 2014-es (és - szigorúan véve - a 2010-es) "választás" sem volt választás.

6.Lenin 2017.01.11. 20:30:04

@Gerardus A. Lodewijk:

Áruld már el, milyennek kellene lennie a választásnak ahhoz, hogy jelenleg 1%-al támogatott párt kormányt alakíthasson, és 1 másik párt 40 %-os támogatottsággal nem jusson be a Parlamentbe?

$pi$ 2017.01.11. 20:43:56

@Allanon1: "Nem csodálom, hogy szerinted mindenki informatikus és 1 milliót keres."

Nem, öregem, ezeket te álmodtad. Én nem mondtam semmi ilyesmit. Én azt mondtam, hogy el vagy tévedve, ha azt hiszed, hogy informatikusnak kell lenni ahhoz, hogy 200 nettót keress. Másodjára írom le magyarázatként + egyszer eredetileg leírtam

Ne csodálkozz, hogy keveset keresel, ha ilyen lassú a felfogásod.

6.Lenin 2017.01.11. 20:49:58

@Skankhunt42:

Ezt értem, de miként lehetne ide eljutni?

Szerintem ehhez még nem találtak ki elfogadható módszert. Miként lehetne demokratikusan kizárni a választókat a választásokról.
.

Allanon1 2017.01.11. 21:06:02

@$pi$: Hát ha 200-at keresnék nagyon sírnék mikor kifizetem a 170-et albira.

atomic power 1986DucaDuca 2017.01.11. 21:16:57

@Parasztlengő az imperialistáknak:

"De még ez a kis különbség sem lenne ha nem lett volna ballib elqrás."

Magyarorszagi netto atlagberek vasarloerő paritason, euroban szamolva, gyermekkedvezmennyel (ketgyermekes csalad) 2014-ben előzték a szlovakiait.

Forras: m.privatbankar.hu/karrier/mutatjuk-mennyi-a-magyar-berek-vasarloerteke-az-eu-ban-283221

Allanon1 2017.01.11. 21:21:38

@BiG74 Bodri: Ugye, nah ez után mondja valaki, hogy nem teljesítünk jól, ha már a románok is magyarul írnak Líbiából.

Legeslegalja · http://berrettegok.blog.hu 2017.01.11. 21:40:03

@Allanon1:
Mindig megmosolyogtat, mikor egy magadfajta Soros Gyuri által pénzelt Gyurcsány csicska vádol másokat bérblogolással.

Allanon1 2017.01.11. 21:54:16

@atomic power 1986DucaDuca: Bocsánat, de én el is olvastam a linken lévő infokat, tudod amit bemásoltál. Elég furi, hogy nem tudod miként került ide helyesen Németország.
Hát a helyesírási hibáért pedig elnézést, biztos hibáztam már nagyobbat is.

Allanon1 2017.01.11. 21:56:32

@atomic power 1986DucaDuca: picit segítek is neked, ez van a cikkben amit belinkeltél:

"Így egy 532 eurós magyar átlagfizetés vásárlóértéke is nagyjából a duplája, megfelel egy 1000 euró körüli német fizetésnek, német árakkal. Persze csak az átlagos fogyasztói kosár mellett, ami a gyakorlatban mindenkinél más és más. Tegyük hozzá, ezer euró ott kint nagyon kevés, a minimálbér alatt van."

Így már érthető?

atomic power 1986DucaDuca 2017.01.11. 22:03:14

@Allanon1:

Idézet tőled:

"a Szlovákok is messze járnak, mi meg...."

Emiatt csatoltam a cikket, erre reagáltam! Ne keverd ide Németországot, mert nem arról volt szó!

atomic power 1986DucaDuca 2017.01.11. 22:12:54

@Allanon1:

"Akkor bocsi a szlovákok csak picit jobbak, meg az Észtek, Csehek, Horvátok, Szlovénok, Lettek, Lengyelek
Ez most így még rosszabb..."

Ne beszeljünk mellé, ez így túl általanos! Amit én csatoltam, abból pont az derül ki, hogy abban a kategoriaban megelőztük a szlovakokat.

cardiobascuralis 2 2017.01.11. 22:29:25

@MACISAJT:
Írásod alapján személyedben az agyatlan ostoba seggnyaló mintapéldányát tisztelhetjük.

Parasztlengő az imperialistáknak 2017.01.11. 22:31:14

@Allanon1: 'Nem furi, hogy egy kvázi ellenzéki cikkre, 90%-ban kormánypárti emberek reagálnak?'

Mér lenne furi? A társadalom 90%-a kormánypárti.

Parasztlengő az imperialistáknak 2017.01.11. 22:33:48

@Allanon1: Nem ezret, mert mo-n az átlagfizu 260, ami 800 euró, azaz 1500 eurót keres az átlagmagyar német árakon....

Szóval a magyar átlagbér a német minimálbérnek felel meg vásárlóerőben. A gond az, hogy a kimenekülteknek itthon ált nem jut átlagos meló.

Igy azzal hogy elhúznak, mindenki jól jár, különösen az ország.

Parasztlengő az imperialistáknak 2017.01.11. 22:39:26

@atomic power 1986DucaDuca: Tudom hogy nincs nagy különbség, de az adókedvezményt én nem keverném ide, lehet hogy a tótoknál is van.

Parasztlengő az imperialistáknak 2017.01.11. 22:41:54

@Gerardus A. Lodewijk: S mit mond erről a brüsszeli strassbourgi hágai emberi jogi bíróság?

cardiobascuralis 2 2017.01.11. 22:52:02

@Allanon1:
Szerintem csak ökörködik, te meg nyalod.

atomic power 1986DucaDuca 2017.01.11. 23:13:45

@Parasztlengő az imperialistáknak:

"Tudom hogy nincs nagy különbség, de az adókedvezményt én nem keverném ide, lehet hogy a tótoknál is van."

Az altalam csatolt cikkben a 2. grafikon a ketgyerekes csaladok nettó atlagberet mutatja be a felsorolt orszagokkal összehasonlítva. Mivel nettó berről van szó, ezert mar az adózas utani jövedelemaranyokat hitelesen kell mutatnia. Tehat tartalmaznia kell a többi felsorolt orszag csaladi adókedvezmenyet is, ha van ilyen. A magyaroszagi csaladi adózas Európaban egyedülalló. Több, mint egymillió csalad részesül belőle.

Parasztlengő az imperialistáknak 2017.01.11. 23:20:37

@atomic power 1986DucaDuca: Ennek sokféle megoldása van. Korábban nálunk is családi pótlék volt, nem adókedvezmény. Az ilyesmi biztos nincs beleszámolva a nettó bérbe.

Ennek ellenére én pártolom ezt a rendszert (pláne hogy a CSOK is egyfajta családtámogatás), és egyetértek azzal is hogy a magyar bérszint nagyjából versenyképes közép európában.

Gond viszont, hogy a megtermelt GDP-hez képest sokat keresünk (vagy a csehszlovákok keveset), a GDP/kopf sokkal kevesebb mint 'csehszlovákiában', márpedig hosszú távú növekedéshez legalább az ő gazdasági bővülési ütemüket kellene hozni, hosszú távon.

atomic power 1986DucaDuca 2017.01.12. 00:03:10

@Parasztlengő az imperialistáknak: Szlovakiaban az egy gyermek utan jaró csaladi pótlek 2015-ben 23,52 euro volt. Kevesebb a magyarnal.
A gdp bővülést illetően meghatarozó lesz szerintem a 2017-es év. Tenylegesen mennyi lesz az inflaciótól megtisztított real gdp növekedes. Ebben az evben sokminden eldől.

Parasztlengő az imperialistáknak 2017.01.12. 00:06:00

@atomic power 1986DucaDuca: Most idén pont sok lesz, a tavalyi év viszont szvsz 2,2% lesz. Lehet hogy 2017ben 3,5% lesz, de az se sok ha Szlovákiában lesz 5%. Az számít hogy 10 év alatt mit tudunk alkotni, a régióhoz képest.

atomic power 1986DucaDuca 2017.01.12. 00:22:44

@Parasztlengő az imperialistáknak:

Én olyan elemzéseket olvastam, hogy Szlovakia lassulóban van a gdp növekedes tekintetben. 2017-re 3.1%-os gdp növekedést es gdp aranyos allamadossag növekedest kalkulalnak.

Parasztlengő az imperialistáknak 2017.01.12. 00:30:22

@atomic power 1986DucaDuca: Szlovákiában eddig is emelkedett az államadósság, hisz 'már' 53% (míg a cseheknél 43%). Azt nem tudom h a GDP lassulóban van-e.

A szlovák piac hátulütői, a magyarnál is sokkal sebezhetőbb egypólusú (autó-)export, magas munkanélküliség, rossz demográfia, elvonulás csehországba, szar infrastruktúra, zéró közeli autópálya, nulla munkalehetőség délen és keleten....

Parasztlengő az imperialistáknak 2017.01.12. 00:39:12

@atomic power 1986DucaDuca: Ezt mondom, lassult a szlovák tavaly, és lassult a magyar is, alacsonyabb bázisról, ugyanazon okok miatt....sajnos.

atomic power 1986DucaDuca 2017.01.12. 00:41:30

@atomic power 1986DucaDuca: A szlovakok nagy előnye viszont, hogy a szetvalaskor sikerült egy nagyon hatekony, olcsó allamot, allamigazgatast letrehozniuk. A masik komparativ előnyük velünk szemben, hogy háromszor kevesebb az eves kamatfizetesi kötelezettsegük.

atomic power 1986DucaDuca 2017.01.12. 00:43:24

@Parasztlengő az imperialistáknak: Ne haragudj, most mar elköszönök. Tovabbi jó kommentelest!

Allanon1 2017.01.12. 05:44:03

@atomic power 1986DucaDuca: Mi az előnye a Horvátoknak? Az, hogy 4 évig háborúztak? Közel vagyunk a béka seggéhez, még egy rokkant sem lenne büszke arra ha 27 versenyzőből a 24. lenne. Amit belinkeltél siralmas ránk nézve, sereghajtók vagyunk messze elmaradva Europától. Ilyeneket inkább ne linkelj mert az ember életkedve is elmegy, nemhogy a munkakedve.

Allanon1 2017.01.12. 05:46:35

@Parasztlengő az imperialistáknak: Egy átlagos reprezentatív kutatás során 28% a támogatottság, ami nem rossz, de messze a 90% alatt van.

atomic power 1986DucaDuca 2017.01.12. 09:32:40

@Allanon1:

"Mi az előnye a Horvátoknak? Az, hogy 4 évig háborúztak? Közel vagyunk a béka seggéhez, még egy rokkant sem lenne büszke arra ha 27 versenyzőből a 24. lenne. Amit belinkeltél siralmas ránk nézve, sereghajtók vagyunk messze elmaradva Europától. Ilyeneket inkább ne linkelj mert az ember életkedve is elmegy, nemhogy a munkakedve."

Azert annyira nem allnak jól a horvatok! Gdp aranyos allamadóssaguk 2010-ben: 58,3%, 2015-ben 86,7%. Magyarorszagon ugyanez 2010-ben 80,5%, 2015-ben 74,7%. Ez 2017-ben akar 70%is lehet!

Forras: www.portfolio.hu/gazdasag/donto_csapast_is_merhet_magyarorszag_az_allamadossagra.5.242185.html

Az egy főre jutó, vasarlóerő egysegben szamolt gdp / eu- 27= 100s %/ a következő:

Horvatorszag 2010: 59%, 2015: 58%
Magyarorszag 2010: 64%, 2015: 68%

Tény, hogy haború nem volt Magyarorszagon, de a 2002 es 2006 közötti idöszak gazdasagi zuhanása felert ezzel. Ezt az mutatja, hogy tíz makrogazdasági mutató közül nyolcban egyértelmű romlás történt a 2002-2006 közötti időszakban a korábbi időszakhoz képest.

A leszakadasunk ebben az időszakban következett be. Csodalom, hogy te ezt nem tudod!

A berekről annyit meg, hogy a 2017-es beremeleseket is figyelembe veve 2010-tő 33-35%-al nö a netto real atlagber, penzügyileg fentartható módon.

1970 es 2010 között 28%-os volt a növekedés.

Allanon1 2017.01.12. 10:07:12

@atomic power 1986DucaDuca:

Ez a GDP arányos államadósság nem egy reális kép, mert ez alapján messze jobbak vagyunk az Egyesült Államoknál, Egyesült Királyságnál, Franciaországnál, Olaszországnál, Kanadánál, Japánnál, Belgiumnál, Ausztriánál stb. stb.
Viszont sokkal rosszabbak Katarnál, Namíbiánál, Szíriánál, Nepálnál, Csádnál stb. stb.
Aztán mégis mi megyünk Ausztriába, Nagy-Británniába dolgozni és élni nem pedig ők jönnek ide, míg a GDP arányos adósságból jobban állók inkább ide vagy Európába szeretnének jönni. Így valahogy pont fordított a helyzet akinek kevés az adóssága rosszabbul él, míg akinek több az jobban a statisztikák alapján.

Forrás: hu.tradingeconomics.com/country-list/government-debt-to-gdp

Magyarország nettó külföldi adósságállománya 1990 végén 11,8 milliárd eurót
tett ki míg ez 2015-ben 80,365 milliárd. Ebből a szemszögből nézve, nem mondható el, hogy előre fejlődtünk volna 26 év alatt. Sőt akkor a sokat szidott libsibolsikummunistaszocialista rendszer is fényévekre van a jelenlegitől, pedig azért sok tekintetben mégsem.

A Horvát háború 10 668 halott, 37 180 sebesült, 2 915 eltűnt, 196 000 menekült ismert egyenlegét elég meredek lenne összehasonlítani bármely rendszerváltás utáni párt tevékenységével.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.01.12. 12:59:36

@Gerardus A. Lodewijk:

Hát igen, teljesen nyilvánvaló, hogy az a választás, amelyet nem a balliberális oldal nyer meg, nem érdemli meg a választás nevet.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.01.12. 13:10:05

@6.Lenin:

"Áruld már el, milyennek kellene lennie a választásnak ahhoz, hogy jelenleg 1%-al támogatott párt kormányt alakíthasson, és 1 másik párt 40 %-os támogatottsággal nem jusson be a Parlamentbe?"

A kérdésed második részére igen egyszerű megoldásom van. Egy demokráciában nem tűrhető a nácizmus, ezért ki kell zárni a választásból minden nácit. Mivel a "FideSS" náci párt - hiszen minden demokratikus párt nácinak bélyegzi meg -, a FideSS szavazóit ki kell zárni a választásból.

Ennyi.

Ami a kérésed első részét illeti: lövésem sincs.

atomic power 1986DucaDuca 2017.01.12. 13:14:02

@Allanon1:

'Ez a GDP arányos államadósság nem egy reális kép, mert ez alapján messze jobbak vagyunk az Egyesült Államoknál, Egyesült Királyságnál, Franciaországnál, Olaszországnál, Kanadánál, Japánnál, Belgiumnál, Ausztriánál stb.'

Már megint elkalandozol a tématól, emlegetve olyan orszagokat, amelyről említést sem tettem. Most a magyar-horvát relacióról van szó, korabban a magyar-szlovakról volt szó. Senki nem mondta, hogy jobban allunk a fent említett orszagoknal, csak azert, mert nalunk alacsonyabb a gdp aranyos adóssag. Ebből a szempontból 2 dolgot kell nézni:

- a tendencia csökkenő vagy növekvő

Nalunk csökken, a horvatoknal drasztikusan nö

- masik, hogy mennyi az egy főre eső gdp

Az említett orszagoknal jóval magasabb, ezert könnyen eleget tudnak tenni a magasabb kamatfizetesi kötelezettsegüknek is.
A horvatoknal mas a helyzet, mert az egy före jutó gdp 2010-ben 10.500 euro, 2015-ben 10.400 euro. A magyar adatok: 2010-ben: 9. 800 euro, 2015-ben 11.000 euro. Azaz kisebb es csökkenő gdp/fő mellett nagyobb a horvatok atlagbere, mint a magyaroke 2014-ben. Minel magasabb a gdp aranyos allamadossag es minel kisebb az egy före jutó gdp, annal nehezebb kigazdalkodni a kamatfizetesi kötelezettsegekhez szükseges penzt.

"Aztán mégis mi megyünk Ausztriába, Nagy-Británniába dolgozni és élni nem pedig ők jönnek ide, míg a GDP arányos adósságból jobban állók inkább ide vagy Európába szeretnének jönni. Így valahogy pont fordított a helyzet akinek kevés az adóssága rosszabbul él, míg akinek több az jobban a statisztikák alapján."

Ez már közhely, amit írsz. A munkaerő vandorlas iranya köztudott tény. Ezzel nem mondtal újat. Az unióban szabad munkavállalas van. A nemzeti hatarok ebből a szempontból nem léteznek. A gazdagabb tagallamok elszívják a munkaerőt a szegenyebb tagallamokból. De ezzel kalkulalhattunk, mikor beleptünk az unióba.

"Magyarország nettó külföldi adósságállománya 1990 végén 11,8 milliárd eurót tett ki míg ez 2015-ben 80,365 milliárd. Ebből a szemszögből nézve, nem mondható el, hogy előre fejlődtünk volna 26 év alatt. Sőt akkor a sokat szidott libsibolsikummunistaszocialista rendszer is fényévekre van a jelenlegitől, pedig azért sok tekintetben mégsem."

Az adóssagot ki kell nőni. Nem visszafizetni. A hitelminősítők, befektetők mindig a gdp aranyos allamadossagot es annak tendenciajat nezik. 1990-ben a gdp aranyos allamadossagunk 66, 3%. 2002-ben 54,5 %.

"A Horvát háború 10 668 halott, 37 180 sebesült, 2 915 eltűnt, 196 000 menekült ismert egyenlegét elég meredek lenne összehasonlítani bármely rendszerváltás utáni párt tevékenységével."

Magyarország négy év /2002-2006/ alatt a régiós elsőségről a régiós utolsó helyre csúszott vissza a gazdasági teljesítmény terén. Míg az ezt megelőző gazdaságpolitikai időszakban fokozatosan a régió legjobb gazdasági teljesítményt mutató országává vált, addig a 2002-2006 közötti szintén öt éves gazdaságpolitikai szakaszban régiós sereghajtó lett belőle.
Az öt maastrichti kritérium közül Magyarország 2006 végén már egyetlen mutatót sem teljesített. A tíz makrogazdasági mutató kombinálásával kialakuló hitel besorolási rangsorokban Magyarország a 2002-2006 közötti időszakban zuhanásszerű romlást élt meg. Mindezmannak ellenere kóvetkezett be, hogy 2003 közepétől globális konjunktúra alakult ki, amely a 2004-2006 közötti három évben olyan globális és európai konjunktúrát hozott a világgazdaságban, amely utoljára 1973 őszéig állt fenn. Ez a kivételes gazdasági konjunktúra a 2002-2006 közötti öt éves szakasz nagy részét lefedi.

A gazdaságpolitika teljesen elbesztette hitelet. A kormányzati hitelvesztés következtében megugrott az alapkamat szint és a banki kamatszint, a kiszámíthatatlan kormányzás miatt nőtt az adóelkerülés, a megugró infláció miatt nőttek az inflációs várakozások és kialakukt 2006-ra a rekordösszegű 2034 milliard forintos, 9-10 %-os allamhaztartasi hiany.

A 2002-es 40520, 1 millió eurórol 2006-ra 60007,1 millio euróra nőtt az allamadóssagunk. A növekmeny 19487 millió, azaz kb. 19, 5 milliard euro. Ez összemerhető a horvat haborús vesztesegekkel, ami kb 20. milliard dollar volt.

Göntér László 2017.01.13. 07:47:34

@VaradiJanos: A te víziód mi? Én egy nyugdíjas vagyok és nem királyi fenség. Véleményem azért lehet!

Göntér László 2017.01.13. 08:00:32

@SJobs: Az utolsó mondatom, "az Orbán vezette Fidesznek ugyanazok a lehetőségek rendelkezésére állnak, mint másoknak" a Fideszt sem hozza nehezebb helyzetbe, mint a többi pártot. Jelenleg a többi párt úgy ítéli meg, hogy a választási lehetőségek a Fidesznek kedveznek, és ezt a véleményüket én is osztom. Ha te nem így gondolod, az nem baj.

Gerardus A. Lodewijk 2017.01.13. 18:57:22

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "az a választás, amelyet nem a balliberális oldal nyer meg, nem érdemli meg a választás nevet"

Téves. Az én választásfogalmam egész más szempontokon alapul. Valódi választásnak tekintem a következőket: 1990., 1994., 1998., 2002. Ma már belátom, hogy a 2006-os nem igazán volt valódi választás. A 2010-es választás valós volta felől kétségeim vannak, de nem foglalnék kategorikusan állást. A 2014-es és a 2018-as "választás" viszont semmilyen szempontból nem méltó a névre. Én ezt így gondolom, punktum.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.01.14. 09:54:29

@Gerardus A. Lodewijk:

"Én ezt így gondolom, punktum."

Éljen a vélemlnynyilvánítási szabadság! Ollé!
süti beállítások módosítása